Algemene voorwaarden

Bijna alle webwinkels hanteren algemene voorwaarden. Logisch, want de Nederlandse wetgeving is qua consumentenbescherming wel wat doorgeslagen. Die vrijheid voor je klanten kun je best wat beperken. Maar waar begin je nou met zoeken naar algemene voorwaarden voor een webwinkel? Het is niet verplicht om algemene voorwaarden te hanteren. Doe je dat echter niet dat geef je jouw klanten de vrijheid om maandenlang producten te laten proberen zonder wat voor beperkingen dan ook. Dat gaat zelfs de meest klantvriendelijke webshops te ver en dus hanteren bijna alle Nederlandse webwinkels algemene voorwaarden.

Ja, zelfs de webwinkels die bij Thuiswinkel.org zijn aangesloten, en webwinkels als Coolblue, Zalando en Bol.com, die allemaal bekend staan om goede klantenvoorwaarden, beperken de klant in vergelijking tot de wetgeving. Dus is het logisch als ook jij dat doet.

Maar waar begin je dan? Je kunt ze natuurlijk zelf opstellen maar we zijn niet allemaal juristen dus de kans bestaat dat je dan foutjes maakt. Het gemakkelijkste is soms om ze toch maar over te nemen van een brancheorganisatie als Thuiswinkel.org. Het lidmaatschap is voor sommige webwinkels soms niet interessant. Vanwege de kosten of omdat ze de vereniging geen warm hart toedragen. Maar ook dan kun je wel vergelijkbare (oftewel dezelfde) voorwaarden hanteren. Je moet alleen goed opletten dat je de neutrale versie gebruikt. De versie voor leden heeft mogelijk ledenspecifieke voorwaarden waarin ze bijvoorbeeld verwijzen naar een besloten mediator of geschillencommissie.

Andere algemene voorwaarden zoals die van de KVK of ICT verenigingen kunnen natuurlijk ook. Welke het beste passen is aan jou om te beslissen. Succes!