Je eigen webwinkel maken

Op het internet wordt veel gesproken over webwinkelsoftware die compleet zou zijn. Je hoeft zelf niets meer te maken, alles wordt voor jou verzorgd. Daar tegenover staat meestal wel een maandelijks tarief. Kun je het dan niet beter zelf je webwinkel maken zodat je er niet maandelijks voor hoeft te betalen?

Het was een vraag die ik laatst weer hoorde van een ambitieuze ICT-er. Hij maakt al jaren de mooiste dingen voor computers, weet ook wel wat van HTML en heeft vroeger wel het een en ander gebouwd met Frontpage en Dreamweaver. PHP kun je tegenwoordig via tutorials leren en met de kerstdagen is hij verplicht bijna drie weken vrij omdat hij zijn vrije dagen op moet nemen. Geen probleem! Dan leert hij toch gewoon hoe je een webwinkel moet maken?

Een webwinkel maken in drie weken
Het zal in die weken vast geen complete shop zijn, maar een productpagina, kassa met koppeling naar iDeal en wat foto’s of algemene pagina’s zijn toch meer dan genoeg om een webwinkel mee te beginnen? Als dat alles is, kan hij zijn webwinkel prima zelf maken en hoeft hij alleen te betalen voor de hosting. Die andere functionaliteiten maakt hij later er wel bij!

Op het eerste gezicht denk ik gelijk aan functies als kortingsbonnen, geïntegreerde filmpjes of gerelateerde producten maar noodzakelijk bij het begin, is dit natuurlijk niet. Toch heb ik het de ICT-er maar afgeraden. Ja, een webwinkel zou je zelf kunnen maken, zeker als je wat code leent en tutorials volgt. Maar een webwinkel maak je tegenwoordig echt niet zomaar meer een succes. Een webwinkel, is vooral hard ondernemen!

Je moet je tijd vooral niet steken in die kassa, iDeal of het technisch mogelijk maken van een productfoto hier en daar. Steek je tijd in de juiste basis. Schrijf die dagen een ondernemingsplan, bedenk of jij een goede ondernemer bent en hoe jij je marketing straks gaat doen. Waar ga je producten inkopen, waar sla je ze op en vooral, hoe zorg je dat klanten ze af gaan nemen?

Er ook een succes van maken
Een webwinkel maken is echt niet alleen meer de techniek, en zelfs al zou dit wel zo zijn, dan zijn die PHP-codes maar een fractie van wat er werkelijk bij komt kijken. Een paar jaar geleden moest het vooral werken, tegenwoordig moet het optimaal zijn, en kun jij als hobbymatige ontwerper wel garanderen dat alle data veilig door jouw webwinkel verwerkt wordt? Het zou jammer zijn als je drie weken van je vakantie opoffert om er dan achter te komen dat je product niet verkocht zal worden, je klantengegevens lekt, of dat je in jouw branche geen productfoto’s, maar juist hoge resolutie filmpjes nodig hebt.

Het is toch leuk om een webwinkel te maken?
De ICT-er in het voorbeeld, heb ik het dus afgeraden. Hij begrijpt mijn overweging, heeft er dus nog een nachtje over geslapen. En toch maar besloten wel zijn eigen webwinkel te gaan maken. Die inschrijving bij de KVK, slaat hij ook nog even over, die heeft hij niet nodig om zijn webwinkel te maken.

Hij heeft drie weken vakantie, en dit lijkt hem gewoon het leukste om te doen. Hij heeft nu al plezier, als hij denkt aan het bouwen zelf. Als ik met al mijn commentaar uitleg dat hij er waarschijnlijk niets mee verkoopt, slaat hij dat dus in de wind. Dat is iets voor volgend jaar, waar hij nog lang niet me bezig is.

Iets op het internet zetten is leuk en het kan aanmoedigend werken om te zien dat je werkelijk iets realiseert. Dat er strakjes iets staat. Dat je je eigen webwinkel hebt gemaakt. Inschrijven bij de KVK hoeft pas als je de eerste kosten maakt of bezoekers verwacht en mocht er ook echt iets worden verkocht, is dat alleen een mooie bonus. Toch?