Je kunt niet beginnen zonder de KVK

Heb je een begin gemaakt aan een webwinkel maar wil je er eigenlijk helemaal geen geld mee verdienen maar het alleen doen als hobby? Dan heb je een probleem. Een ondernemerssite zocht contact met zowel de Belastingdienst, Consumentenautoriteit als de KVK en kwam tot de conclusie dat een webwinkel als hobby, eigenlijk verboden is.Net als bijvoorbeeld Marktplaats of Ebay, zien veel mensen een eigen webwinkel meer als hobby dan als officiële inkomstenbron. Met simpele webwinkelsoftware heb je zo een begin gemaakt van een webwinkel. En kun je iets verkopen. Superleuk!

Totdat je beseft dat het beginnen van een webwinkel eigenlijk helemaal zo vrijblijvend niet is als dat het lijkt. Want de KVK en Belastingdienst willen eigenlijk met je meekijken. En dan bedoelen ze niet alleen dat ze willen kunnen surfen naar je webwinkel maar ook dat je een administratie bijhoudt en die periodiek opgeeft. Tenminste zo geeft Dirkjan Vis van Ondernemen en Internet aan.

“Je moet naar de KVK als je begint. Ja ook als je nog minderjarig bent en het alleen doet om wat over software bij te leren. Er zijn maar weinig uitzonderingen te bedenken. Een gratis webwinkel als hobby, kan gewoon niet.” Aldus Dirkjan Vis, die e-commerce blogger van beroep is. “Het verbaasde mij eigenlijk ook wel wat. Als je niets verkoopt en het alleen doet omdat je wilt zien hoe het werkt, dan moet je toch je registreren. Aan de andere kant is het ook wel logisch want jouw bezoeker ziet natuurlijk niet wat jouw intenties zijn als jij iets online hebt gezet.”

En daar heeft hij natuurlijk wel een punt. Die bezoeker, die bijvoorbeeld binnenkomt via een Startpagina of zoekmachine, verwacht gewoon enkele zekerheden die bij de wet verplicht zijn gesteld. Zoals dat jij zorgdraagt voor gegevens die hij achterlaat, een professionele betalingsmethode en ook een snelle levering van een eventuele aankoop, inclusief soms vervolgens de zekerheid van jarenlange garanties, na levering. Mede om er zeker van te zijn dat die gedachte reeel is, heeft de overheid besloten dat het hobbymatig webwinkels beginnen, eigenlijk geen optie is. Als je eraan begint moet je ook die jarenlange overeenkomst van bijvoorbeeld garantie of dataverwerking, met je klant professioneel aan kunnen bieden. Vandaar.