Waar begin je de webwinkel?

Als je een webwinkel begint, waar doe je dat dan? Begin je op je zolderkamer thuis, huur je een kantoor of wat zijn hiervoor precies de mogelijkheden? Het speelt zich grotendeels op internet af, dus een webwinkel kun je eigenlijk overal beginnen!

Een webwinkel op een zolderkamer beginnen
Het was afgelopen jaren veel in het nieuws. Mensen die een webwinkel begonnen waren op zolder, thuis. Of aan de keukentafel, want eigenlijk is dat hetzelfde. Het begin aan huis is lekker goedkoop, snel en ideaal voor mensen die eerst het begin willen maken voor ze er echt hun geld mee gaan verdienen. Door thuis te beginnen maak je nog weinig kosten en kun je ‘s-avonds na het werk lekker sleutelen aan de webwinkel. Ideaal dus, totdat er geluiden kwamen dat dit volgens de overheid niet toegestaan zou zijn.

Officieel is het lastig inderdaad. Want jouw huis heeft volgens de gemeente een bestemmingsplan. Daarin staat veelal dat je er alleen in mag wonen, en geen bedrijf mag uitvoeren. Soms zijn er uitzonderingen zoals voor een huisarts, die wel in een woonwijk mag zitten. Maar detailhandel, waar een webwinkel onder valt, mag dat veelal niet.

Een pand in de winkelstraat huren
De winkelstraat loopt een beetje leeg want de detailhandel heeft het moeilijk. Er staat dus genoeg te huur om een webwinkel in te beginnen. Goedkoop, is dit meestal niet. Die panden hebben hoge huurprijzen gebaseerd op het aantal mensen die langs de vitrine loopt. Voor een lopende winkel is dat perfect. Voor een startende webwinkel die eerst nog producten uit moet zoeken en zijn draai moet vinden, veel te duur. Eigenlijk geen optie dus!

Een eigen kantoortje beginnen
Eigenlijk heb je zelf niet veel meer nodig dan een goed bureau, snel internet, misschien een kantoorplant en goede koffie maar dan kun je ook wel beginnen. Een webwinkel begin je echter zelden op een kantoor. Niet alleen mag dit ook vaak niet, het is ook soms erg omslachtig. Waar vind je een goedkope ruimte? Sla je er ook producten op? Het kan wel, maar ook hier mag het meestal eigenlijk niet, net als op die zolderkamer. Pas als er serieuze omzet is en je jouw voorraad hebt uitbesteed is een kantoor echt een mogelijkheid.

Waar begin je dan?
Wat blijft er dan nog over? Een industrieterrein? Of een combinatie? Natuurlijk kun je thuis wel jouw begin maken als je daarnaast ook een magazijntje hebt in een opslagbox op een bedrijventerrein. Een combinatie is dus eigenlijk het beste. En dat heeft de rechter indirect ook aangegeven. Want alhoewel enkele webwinkels thuis niet hun webwinkel mochten exploiteren was dat meestal vooral vanwege al die uitladende vrachtwagens, bezoekers die kwamen kijken, of pakketbezorgers die busjes kwamen inladen. Dat er ook iemand achter zijn computer zat te werken aan een digitale winkel, heeft een rechter nooit wat over gezegd.Het ging vooral over dat de straat er niet op was voorzien.

Stel de halve straat zou het beginnen? Dan stond het elke dag vast! Het zou een enorme overlast voor de buren bezorgen als iedereen zijn webwinkel thuis mocht beginnen. Als je dus een webwinkel begint en je wilt dat thuis doen, let dan vooral op locatiegebaseerde zaken. Neem een postbus zodat de buren geen last van bezorgers hebben. Houd je voorraad niet aan huis maar kijk eens naar dropshipping, fulfilment, of een opslagbox waar je jouw voorraad kunt houden. Als een bezoeker langskomt is een flexibele vergaderruimte in de stad, of een wegrestaurant langs de snelweg, een plek waar je elkaar kunt ontmoeten. Als er thuis niets anders gebeurt dan het digitale werk, is de kans eigenlijk stiekem best groot dat het dus toch wel mag. Ook al staat dit niet in je bestemmingsplan!

Waar ga jij het begin maken van je webwinkel?