Wat te doen bij dataverlies of hackers?

Als je een webwinkel begint ben je vooral bezig met het opbouwen van een database, layout en allerlei mooie toepassingen op de webwinkel zelf. Maar als je wat langer bezig bent, en er ontstaat een probleem, kun jij dan je webwinkel weer snel in oude staat terugkrijgen?

Het opbouwen van een sterke database is een tijdrovende klus. Het uploaden van productfoto’s en -video’s, het schrijven van de beste productomschrijvingen of het verzinnen van leuke productnamen als deze al niet door de leverancier zijn bepaald. Het indelen van de juiste volgorde, of zelfs bijhouden van artikelnummers, voorraad en weet ik niet wat allemaal nog meer.

Je bent er bijna fulltime mee bezig. En dat is heerlijk werk met veel voldoening want voor je gevoel bouw je echt iets op, totdat het een keer misgaat. Er komt een hacker, de harde schijf van de server crasht, of je webhostingbedrijf zit in het buitenland en blijkt van de een op andere dag opeens onbereikbaar om wat voor reden dan ook. Daar gaat opeens je hele bedrijf. Want al die zaken die jij lokaal hebt, de werkelijke producten bijvoorbeeld of je administratie, is zonder die digitale winkel niet zoveel meer waard. Als mensen niet bij jou kunnen webwinkelen zijn dat allemaal opeens kostenposten geworden waarmee niets valt terug te verdienen. Om dan weer helemaal vanaf het begin te moeten beginnen is onbegonnen werk.

Automatische backup onvoldoende
Backups zijn van essentieel belang voor webwinkeliers. Niet alleen van de webhosting zelf, je kunt je provider natuurlijk vragen backups te houden en de meeste bedrijven beloven dit tegenwoordig ook wel. Maar je zult zelf ook een soort datarampen-draaiboek moeten hebben. Want als een hacker al weken geleden een hack heeft geplaatst en jij deze vandaag pas vindt, is de geautomatiseerde backup van enkele dagen geleden vrijwel nutteloos.

Daarom maken veel webwinkeliers ook periodiek lokale backups. Daarom hebben ze vaak een structuur op papier, draaien ze mirrors (spiegelen ze de website) van de webwinkel en hebben ze een goed georganiseerd plan voor wanneer het misgaat. Heb jij deze al? Zo niet, denk er eens over na. Wat doe jij om hackers buiten te houden, maar vooral wat doe jij als blijkt dat ze al weken binnen zijn? Informeer jij je klanten bij lekken? Kun je het permitteren om enkele dagen tot weken offline te zijn om alles goed uit te zoeken en schoon te maken? Heb jij een heus datarampen-draaiboek?

Een gedachte over “Wat te doen bij dataverlies of hackers?”

  1. Hallo,Wanneer wij op onze webshop een aprtae blog pagina aanmaken en daar om de week of elke dag een product van ons assortiment bespreken met foto, link naar het product, enz. Heeft dit dan op de wat langerer termijn ook invloed op een betere vindbaarheid?Ik lees het graag. Bijvoorkeur via ons email adres.

Reacties zijn gesloten.