Zelf een domeinnaam registreren?

Als je wilt beginnen met een webwinkel, heb je ook een domeinnaam nodig. Is het handig deze te laten vastleggen via een aanbieder van webwinkelsoftware, of kun je deze beter zelf eerst vastleggen voor je een webwinkel begint?
De aanbieders van webwinkelsoftware, willen het starten zo gemakkelijk als mogelijk maken. Over een domeinnaam doen ze dus niet zo moeilijk, die zit in de meeste gevallen automatisch, veelal gratis, in het pakket. Vandaag besteld is vaak vandaag nog actief. Je hebt er dan geen omkijken meer naar!

Conflict rond domeinnaam
Totdat het misgaat. Stel dat er een conflict ontstaat, en jij wilt overstappen, dan hebben zij de domeinnaam in handen! Soms wordt er op het internet daarom geroepen dat je deze maar beter extern kunt laten vastleggen, zodat je altijd flexibel blijft. Want zonder naam kun jij niet verder. Je blijft dan grotendeels onafhankelijk.

Aan de andere kant brengt dat soms dan wel weer wat meer rompslomp met zich mee. Allereerst moet je deze zelf dan laten verwijzen naar de juiste nameservers of IP-adressen. En als die een keertje wijzigen moet je dat zelf weer aanpassen. Dat hoeft niet moeilijk te zijn, maar bij haast, zoals een ddos-aanval of andere serverproblemen, kan een webwinkelprovider vaak sneller schakelen dan jijzelf. Maar het kan natuurlijk wel. De meeste webwinkelproviders bieden wel de mogelijkheid om een huidige domeinnaam te gebruiken, voor een nieuwe webwinkel.

Verhuizing blokkeren, kan niet (meer)!
Of dat nodig is, is nog maar de vraag. De SIDN, de (semi-overheids)organisatie die .nl-domeinnamen beheert, heeft in het verleden namelijk in enkele gevallen duidelijk laten weten dat de eigenaar van een domeinnaam bepaalt wat ermee gebeurt, en niet de beheerder. Als de domeinnaam dus op jouw naam wordt geregistreerd, maakt het niet uit of de registratie door een onafhankelijke partij, of de aanbieder van jouw webwinkel is gebeurd. Je kunt de domeinnaam verhuizen en dat kan de huidige beheerder niet tegenhouden. Mocht die dat wel proberen, staan daar grote straffen op!

Natuurlijk zijn er wel situaties denkbaar waarin het alsnog lastig wordt om te verhuizen. Als jouw webwinkelleverancier failliet gaat bijvoorbeeld. Of per ongeluk je domeinnaam stopzet, omdat hij ziet dat je de laatste rekening niet hebt betaald. Juridisch fout of niet, problemen kunnen er altijd gebeuren. Maar is die kans nou werkelijk kleiner als je voor je domeinnaam en webwinkel twee verschillende partijen inschakelt? In mijn beleving maak je die kans dan juist groter!

Voordelen waarom je het bij een partij onder zou moeten brengen, zijn op het eerste gezicht logisch. Je krijgt een rekening, hebt een contactpersoon, en die kan bij problemen niet met het vingertje naar een andere partij wijzen, zoals in de ICT nog wel eens gebeurt. Je domeinnaam en webwinkel bij een partij? Misschien toch maar net zo handig dus!